Lotgenotencontact hand in hand met formele zorg

Elf projecten op het gebied van informele zorg voor kankerpatiënten krijgen financiering van KWF. Informele zorg is zorg die wordt uitgevoerd door vrijwilligers en lotgenoten. Bekend is dat deze zorg wezenlijk bijdraagt aan de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten én hen helpt bij het omgaan met de klachten die zij na hun behandeling ervaren.

Dr. Marinella Offerman van de afdeling KNO (Erasmus MC)is één van de begunstigden. Zij leidt een project dat als doel heeft dat zorgprofessionals in heel Nederland vanuit een bewuste keuze de mogelijkheid voor lotgenotencontact inzetten voor patiënten met hoofd-halskanker en hun naasten.

Na de behandeling van hoofd-halskanker moeten patiënten en hun naasten leren omgaan met vaak grote beperkingen in het dagelijks leven, zoals slik-en spraakproblemen. Daarbij zijn ze vaak op zichzelf aangewezen, omdat de ziekte relatief zeldzaam is. Uitwisseling van ervaringen of ondersteuning door lotgenoten kan hierbij een krachtig hulpmiddel zijn.

Gesterkt
Weinig patiënten met hoofd-halskanker en hun naasten hebben lotgenotencontact, hoewel degenen die het krijgen, deze informele zorg wel waarderen. Ze ervaren erkenning en herkenning, wat ze vaak missen in hun omgeving doordat hoofd-halskanker relatief zeldzaam is. Marinella: ‘Ons streven is dat meer patiënten en naasten die baat hebben bij lotgenotencontact dit ook daadwerkelijk zullen krijgen.

Lees hier het volledige artikel.