Luchtvervuiling speelt mogelijk een rol in het ontstaan van ALS

Mensen die jarenlang zijn blootgesteld aan luchtvervuiling hebben mogelijk een iets verhoogde kans op ALS. Utrechtse onderzoekers vergeleken de luchtkwaliteit in de woonomgeving van ruim 900 ALS-patiënten en 2.600 controlepersonen en zagen een verband.

Dit is de eerste studie die op grote schaal kijkt naar de relatie tussen luchtvervuiling en ALS. Voordat er harde conclusies getrokken kunnen worden, zal de bevinding in vervolgstudies moeten worden bevestigd.

Onderzoek
In het onderzoek is de luchtkwaliteit op het woonadres vergeleken tussen grote aantallen ALS-patiënten en controlepersonen. Hiervoor zijn de gegevens van de Prospectieve ALS Studie Nederland (PAN-studie) gebruikt. De huisadressen van de laatste 15 tot 25 jaar zijn voor alle ALS-patiënten en controlepersonen in kaart gebracht. Vervolgens hebben de onderzoekers een model voor luchtvervuiling toegepast om zo voor iedere deelnemer de gemiddelde blootstelling in deze jaren te schatten.

Stikstofdioxide en roetdeeltjes
De onderzoekers keken naar het effect van verschillende onderdelen van luchtvervuiling. Een verband met ALS werd vooral gezien voor de concentratie stikstofdioxide en kleine roetdeeltjes in de lucht.

Lees hier het volledige artikel.