LUMC integreert AI in robotgeassisteerde prostaatkankeroperaties

Operaties om prostaatkanker te behandelen gebeuren de laatste jaren standaard met behulp van een robot en een 3D-beeldscherm. In het LUMC komt daar nu de hulp van kunstmatige intelligentie (AI) bij. De AI helpt chirurgen om effectiever te opereren. Patiënten profiteren daarvan.

Bijna een vijfde van alle nieuwe kankerdiagnoses onder mannen is prostaatkanker. Daarmee is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Om kankercellen en eventuele uitzaaiingen daarvan op te sporen, gebruiken chirurgen een speciale robot.

Voordat de ingreep begint, krijgen patiënten een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend via een infuus. Die stof helpt om tumoruitzaaiingen in lymfeklieren zichtbaar te maken. Tijdens de operatie gebruikt de chirurg een kleine detector (een drop-in gammasonde genoemd) om het radioactieve signaal in de klieren terug te vinden en om te zetten naar een 3D-beeld. Omdat het een kijkoperatie is, wordt deze gammasonde via een gaatje in de buikwand naar binnen gebracht. De chirurg houdt het instrument niet zelf vast. Dat doet de robot. De chirurg bestuurt de robotinstrumenten met joysticks en ziet de bewegingen in de buik van de patiënt rechtstreeks op een 3D-beeldscherm terug.

Lees hier het volledige artikel.