LUMC-studie basis voor advies volledig vergoeden van oefentherapie bij reumatoïde artritis

Mensen met ernstige reumatoïde artritis moeten langdurige, gepersonaliseerde oefentherapie vergoed krijgen uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat is het advies van het Zorginstituut aan het ministerie van Volksgezondheid. Het Zorginstituut baseert zich op een studie geleid door het LUMC.

Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van chronisch ontstekingsreuma. De ziekte kenmerkt zich door ontstekingen in meerdere gewrichten en verloopt bij iedereen anders. Naar schatting ervaren ongeveer 3.750 tot 4.500 Nederlanders de beperkende gevolgen van ernstige reumatoïde artritis in hun dagelijks functioneren. Zij zijn zonder hulp nauwelijks in staat om op te staan, lopen of zichzelf te verzorgen.

De standaardzorg voor RA-patiënten bestaat met name uit behandeling met medicatie. Uit eerder onderzoek blijkt dat oefentherapie de conditie, spierkracht, het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven van mensen met reumatoïde artritis verbetert. Of langdurige oefentherapie ook een positief effect heeft bij mensen met ernstige RA, was nog niet onderzocht.

Onderzoek naar effectiviteit oefentherapie
Het LUMC deed onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van langdurige en persoonsgebonden oefentherapie voor mensen met ernstige reumatoïde artritis. Onder begeleiding van speciaal getrainde fysio- of oefentherapeuten gingen 215 mensen met ernstig reumatoïde artritis aan de slag met de actieve oefentherapie. Deelnemers waren afkomstig uit 50 verschillende ziekenhuizen en meer dan 150 fysio- of oefentherapeuten waren bij het onderzoek betrokken. Het gepersonaliseerde behandelplan duurde minimaal een jaar.

Lees hier het volledige artikel.