Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

Dit zijn belangrijke nieuwe inzichten voor de ontwikkeling van een vaccin tegen malaria en het opbouwen van immuniteit, zo laten onderzoekers uit Leiden, Delft, Gabon en Nijmegen zien in een artikel in Nature Immunology.

Bij al het nieuws dat we krijgen voorgeschoteld over COVID-19 zouden we de problemen met malaria bijna vergeten. Alleen al in Afrika overlijden jaarlijks bijna 400.000 mensen aan deze parasitaire infectie en naar een effectief vaccin wordt al tientallen jaren tevergeefs gezocht. Kandidaat-vaccins die heel effectief leken in testen bij mensen in Europa en de VS, gaven bij gebruik in malariagebieden in Afrika steeds teleurstellende uitkomsten.

Verschillende immunologische reacties
In een artikel in Nature Immunology laten onderzoekers uit Leiden, Delft, Gabon en Nijmegen zien dat beide groepen sterk uiteenlopende reacties laten zien. Benjamin Mordmüller, hoogleraar medische microbiologie in het Radboudumc en een van de onderzoekers: “We zien dat in beide groepen uiteenlopende groepen afweercellen op verschillende momenten actief worden. Het gaat echt om duidelijk verschillende immuunprofielen. Die verschillen verklaren mogelijk waarom goede vaccinresultaten in de Europese bevolking minder effectief zijn in de Afrikaanse populatie.

Lees hier het volledige artikel.