Mantelzorg bij dementie

Nederland telt 256.000 mensen met dementie. Dat aantal groeit. Daarbij komt dat mensen met dementie in de toekomst langer thuis moeten blijven wonen. Het beroep op de mensen die voor hen zorgen groeit dus. Dementie is bovendien geen makkelijke aandoening. Mensen die voor naasten met dementie zorgen, kunnen daarom goede professionele ondersteuning gebruiken.

Mantelzorgers van dementerenden
In Nederland zorgen ongeveer 300.000 mantelzorgers voor mensen met dementie. Wanneer zij thuis wonen draagt hun mantelzorger, vaak hun partner, dag en nacht de zorg. Daarnaast kunnen er meerdere mantelzorgers betrokken zijn, bijvoorbeeld de kinderen, een broer of zus. Mantelzorgers van mensen met dementie geven gemiddeld 20 uur per week zorg, gedurende gemiddeld vijf jaar. 70 procent van hen is vrouw.
Verloop van dementie
Mensen met dementie gaan geestelijk geleidelijk achteruit door stoornissen in hun geheugen, taal, denken, waarnemen, redeneren en handelen. Het begint meestal met geheugenverlies. Later krijgen ze moeite met dagelijkse handelingen en met praten. Hun tijdsbesef kan verstoord raken. En hun gedrag en karakter kunnen veranderen.
Zo worden ze in hun dagelijks leven steeds afhankelijker van hulp van anderen. Partners en familieleden spelen daarbij een grote rol. 70 procent van de mensen met dementie woont immers thuis (Alzheimer Nederland (pdf)). Maar ook in een woonvoorziening is het netwerk vaak betrokken bij de zorg.
Lees hier het volledige artikel.