Mantelzorgers krijgen training in verpleegkundige handelingen

Het gebeurt helaas steeds vaker: de patiënt krijgt vlak voor ontslag te horen dat thuiszorg niet direct beschikbaar is. Snel geeft een verpleegkundige uitleg mee aan de naaste. Daar sta je dan thuis: hoe ging het ook alweer?

Om mantelzorgers hierbij te helpen zijn Janneke van der Schoor en Wiki Weenk, verpleegkundigen van de kliniek gastro-enterologische chirurgie en oncologie, de Mantelzorg Academie gestart.

Noodzaak
Verpleegkundigen op de gastro-enterologische oncologie kliniek leiden mantelzorgers op in laag-complexe, verpleegkundige handelingen. ‘Op onze kliniek ondergaan veel patiënten oncologische operaties aan de maag of darmen. Na zo’n operatie is thuis meestal nog mantelzorg nodig om bijvoorbeeld sondes te spoelen of tromboseprikken te zetten. Helaas zien we dat thuiszorg er niet direct kan zijn en dat mantelzorgers een rustige uitleg nodig hebben. Om daarin te ondersteunen hebben we de mantelzorg academie opgericht’, licht Janneke toe.

Niet meteen op naaste oefenen
‘Bij onze academie krijgen mantelzorgers uitleg over de zorg en kunnen ze in een aparte ruimte ongestoord oefenen met verpleegkundige handelingen’, verklaart Janneke. Ze vertelt dat de mantelzorgers onder andere oefenen met prikken. ‘Het voordeel is dat je niet meteen prikt in een patiënt, die vaak een bekende is, maar dat je rustig kunt oefenen op een oefenkussen.’

Lees hier het volledige artikel.