Radboudumc start nieuwe therapie voor patiënten met chronische pijn

Neurostimulatie met chirurgische elektrode voor pijnbestrijding op maat.
In Nederland kampt 1 op de 5 mensen met chronische pijn, met vaak aanzienlijke gevolgen voor de kwaliteit van leven. Voor deze groep patiënten wordt gezocht naar een behandeling op maat. Recentelijk heeft het Radboudumc een nieuwe doorontwikkeling van een bestaande therapie geïntroduceerd.

Het Expertisecentrum voor chronische pijn van het Radboudumc ziet jaarlijks ongeveer 1500 nieuwe patiënten die leven met chronische pijn. Artsen zijn continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen om hun patiënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

Nieuwe ontwikkeling
Een innovatieve benadering van op maat gemaakte pijnbestrijding is het gebruik van zogenoemde closed-loop neurostimulatie. Bij deze methode worden kleine elektrische pulsen via een geïmplanteerde neurostimulator naar het ruggenmerg gestuurd. Deze pulsen verstoren de pijnsignalen van het ruggenmerg naar de hersenen, waardoor de pijn van de patiënt afneemt. Het closed-loop systeem kan de intensiteit van de pulsen van moment tot moment aanpassen, zodat deze stabiel aanvoelen, ongeacht de activiteit van de patiënt.

Lees hier het volledige artikel.