Medicijn dat stolsel oplost niet altijd nodig bij acuut herseninfarct

Voor patiënten met een stolsel in de hersenen (acuut herseninfarct) is het via een katheter verwijderen van het stolsel even goed als dezelfde behandeling in combinatie met een stolsel-oplossend medicijn, de gangbare behandeling.

Dit hebben onderzoekers uit Amsterdam UMC, Erasmus MC en China gisteren gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Het onderzoek is een vervolg op eerdere studies, waaronder een studie van Amsterdam UMC, Erasmus MC en Maastricht UMC, waaruit bleek dat het snel verwijderen van een bloedprop uit de hersenen via een katheter bijzonder effectief is. De praktijk die bij hartinfarcten al lang gangbaar is, werd ook standaard bij het verwijderen van een bloedprop in de grote hersenslagader.

De arts stuurt dan een dunne holle buis (katheter) via de bloedvaten naar het propje, klapt een stent uit in het propje en trekt het eruit. Voorwaarde is dat de patiënt snel (binnen 6, maximaal 24 uur) de behandeling krijgt. Voor die tijd gaven artsen alleen een medicijn dat de bloedprop als het ware oplost aan patiënten die binnen 4.5 uur na het begin van de beroerte in het ziekenhuis kwamen. Als patiënten voor beide behandelingen in aanmerking komen, krijgen ze nu zowel de behandeling met het medicijn, als de behandeling via de katheter.

Lees hier het volledige artikel.