Medicijn nivolumab tegen huidkanker niet meer vergoed

Het medicijn nivolumab wordt niet meer vergoed. Het middel wordt gebruikt door drie- tot vijfhonderd patiënten met een uitgezaaid melanoom, een levensbedreigende vorm van huidkanker.

Het kostbare nivolumab, waarop zij al hun hoop hebben gevestigd, is door zorgverzekeraars doorgestreept als mogelijk te vergoeden zorg. Dit meldt De Telegraaf.

Drie- tot vijfhonderd patiënten met een uitgezaaid melanoom, een levensbedreigende vorm van huidkanker, dreigen daardoor verstoken te raken van hun behandeling met immuuntherapie. Het besluit volgt na een negatief advies van een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Die vindt dat er onvoldoende ervaring is met nivolumab: slechts twee in plaats van vijf jaar. Patiënten en hun naasten zijn in paniek, melanoom-behandelaars verbijsterd.

‘Verbijsterd’
Nivolumab kan bij melanoom worden ingezet na operatieve verwijdering van de tumor. Het medicijn zou de terugkeer van de ziekte met circa 20 procent kunnen verkleinen.
Chirurg-oncoloog dr. Walter van Akkooi van het kankercentrum Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam noemt nivolumab ’heel effectief’. Hij moest 25 patiënten plots ’nee’ vertellen. „Eigenlijk een vreselijke boodschap, die niet alleen ik aan mijn patiënten heb moeten geven, maar al mijn collega’s in het hele land. Ze zijn hier, net als ik, verbijsterd over”, vertelt hij tegen De Telegraaf.

Lees hier het volledige artikel.