Medicijnen goed innemen, lukt niet iedereen

Longkankerpatiënten die medicijnen krijgen om de groei van de kanker te remmen, willen natuurlijk dat die medicijnen zo goed mogelijk werken. Ze doen hun best om de pillen volgens voorschrift in te nemen, toch gaat het niet altijd goed.

Bettina Stienstra, verpleegkundig specialist longoncologie in opleiding, vertelt waar patiënten zoal tegenaan lopen en wat daaraan wordt gedaan.

Patiënten met niet-kleincellige longkanker kunnen baat hebben bij pillen die ze thuis 1 of 2 keer per dag moeten innemen om de groei van de kankercellen te remmen. Voor de patiënt is het fijn dat de behandeling thuis kan, maar het risico is dat ze de medicijnen verkeerd gebruiken waardoor die minder goed werken. Ook kan het gebeuren dat ze blijven rondlopen met bijwerkingen terwijl dat niet nodig is.

Het was niet duidelijk
‘Een van de patiënten bleek zijn pillen met wat yoghurt in te nemen zodat ze makkelijker door te slikken zijn’, noemt verpleegkundig consulent Bettina als voorbeeld. ‘Wij hadden wel verteld dat je ze nuchter moet innemen en dat staat ook in de bijsluiter, maar voor die patiënt was niet duidelijk wat daarmee werd bedoeld.

Ook was er een patiënt die pijn in de slokdarm kreeg. Dat kwam doordat de pillen liggend werden ingenomen. Wij hadden er nooit bij stilgestaan dat iemand dat zou doen. Iets anders waar we achter kwamen is dat de sticker ‘risicovolle stof’ die de apotheek verplicht op het doosje moet plakken, sommige patiënten bang maakt. Die durfden de pillen niet te nemen en dachten dat het een soort chemotabletten waren.’

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.