Medicijnen zonder proefdieren

Om nieuwe medicijnen te testen op veiligheid, zetten we nu nog vaak proefdieren in. Maar is er ook een betere en ethische manier om na te gaan hoe betrouwbaar medicijnen zijn?

Als je ziek wordt, gebruik je soms medicijnen als het niet lukt om vanzelf weer beter te worden. Je slikt een pilletje of neemt een poeder in en het medicijn en je lijf doen de rest. Klinkt vanzelfsprekend, maar voordat je naar de apotheek slentert, gaat daar een heel proces aan testen vooraf om die medicijnen in de schappen te krijgen. En helaas gaat dan niet altijd goed.

Ramp
Fialuridine werd in de jaren negentig onderzocht als een potentieel medicijn om een hepatitis B-infectie tegen te gaan, een infectie waarbij je lever ontstoken is. Na uitgebreide tests op proefdieren werd het als veilig beschouwd om in mensen te testen. Maar deze klinische studie draaide uit op een ramp. Vijf van de vijftien deelnemers overleden na hevig leverfalen en twee anderen hadden levertransplantatie nodig om te overleven.

Gelukkig komen desastreuze klinische studies als deze niet heel vaak voor. Het is echter wel zo dat slechts zeventig procent van alle bijwerkingen die bij mensen voorkomen, wordt opgemerkt tijdens dierproeven. Is er dan geen betere, ethischere manier om de veiligheid van medicijnen te testen?

Lees hier het volledige artikel.