Medicijntekorten blijven groeien: ‘We zijn doorgeschoten in drukken op de prijs’

Wéér een ander doosje voor die cholesterolpillen. Wéér die boodschap van de apotheker: helaas, het middel dat u nodig heeft, is er niet. Het gebeurt dit jaar zó vaak dat medicijnen niet beschikbaar zijn dat apothekersvereniging KNMP de noodklok luidde: er zijn nu halverwege het jaar al bijna net zoveel tekorten als in heel 2022. Hoe kan het dat de problemen alleen maar groter worden en een oplossing niet in zicht lijkt?

Het zijn spannende tijden voor patiënten met jicht. Ze vrezen voor aanvallen, die ze onderdrukken met medicatie. Maar er is een groot probleem met de beschikbaarheid van hun medicijnen. De impact daarvan is ‘enorm’, zegt Inger Meek, reumatoloog in het RadboudUMC en bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. ,,Jichtaanvallen zijn hele pijnlijke, acute aanvallen waardoor patiënten niet in staat zijn om te lopen of werken. Als zij hun medicijnen niet krijgen, kunnen ze snel in hoge frequentie aanvallen krijgen.” Met als gevolg dat patiënten weinig kunnen; niet werken, geen sociaal leven onderhouden.

In oktober bleek het eerste middel dat aanvallen tegengaat – Benzbromaron, door zo’n 7000 patiënten gebruikt – niet leverbaar door grondstofproblemen. Meek: ,,Vanuit reumatologisch perspectief vonden wij het toen al een crisissituatie.” Veel patiënten stapten over op een medicijn dat voor hen tweede keus is, Febuxostat. Maar dat middel bleek in januari niet meer beschikbaar. ,,We moesten over naar een volgend medicijn, Allopurinol, dat 155.000 patiënten gebruiken. Maar sinds mei is daar nu óók een tekort van.”

Lees hier het volledige artikel.