Meer bijziende kinderen nu, meer slechtziende veertigers straks

Er zijn van die onderwerpen waarvan je je afvraagt waarom ze zo weinig aandacht krijgen. De enorme toename van bijziendheid is er zo een. In Nature stond recentelijk een artikel waarin de ‘myopia boom’ onder de loep werd genomen, met China als voorbeeld.

Zestig jaar geleden was 10 tot 20 procent van de bevolking in China bijziend. Nu heeft 90 procent van de tieners en jongvolwassenen een bril met negatieve lenzen nodig.

In Nederland en de rest van Europa zijn we helaas trendvolgers, zegt Caroline Klaver, hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten aan het Erasmus MC. ‘Van de zestigers is één op de vier bijziend. Van de veertigers één op de drie. Van de twintigers één op de twee.’ En er is geen reden om aan te nemen dat het daarbij blijft. De toename is dus al zeker veertig jaar gaande, maar het is pas de laatste jaren duidelijk geworden.

Voor degenen die vastzitten aan bril of lenzen is dat meer dan alleen vervelend, zegt Klaver: ‘De problemen beginnen pas echt vanaf een jaar of 40, als de veroudering van weefsels inzet. Doordat de oogbol van bijzienden langer is, is de achterkant van het oog dunner, en daarmee gevoeliger voor verouderingsverschijnselen.

Lees hier het volledige artikel.