Meer leren over fluorescentie-geleide chirurgie door slimmere rapportage

Kankercellen tijdens een operatie laten oplichten. Deze veelbelovende techniek zou een nóg snellere vlucht kunnen nemen als onderzoekers slimmer rapporteren over hun bevindingen. Dat bepleiten wetenschappers van het Erasmus MC. ‘De focus blijft nog te vaak hangen op detectie van het signaal.’

Eerst maar het goede nieuws: onderzoek naar fluorescentie-geleide chirurgie is booming, zeggen promovendus Lorraine Lauwerends en hoofd-halschirurg Stijn Keereweer van het Erasmus MC. In de afgelopen vijftien jaar heeft het veld een grote vlucht genomen. Maar op het gebied van rapportage van de onderzoeksbevindingen is nog ruimte voor verbetering, schrijven ze in The Lancet Oncology.

Keuzes chirurg
De kern van hun betoog: staar je in de vroege stadia van onderzoek niet blind op de werkzaamheid en veiligheid van fluorescentie-geleide chirurgie, maar heb ook aandacht voor het effect op chirurgisch handelen. ‘Fase I- en fase II-studies evalueren voornamelijk de diagnostische waarde. Het gaat dan over dingen als: is het fluorescentie-signaal goed zichtbaar en hoe goed kun je het onderscheiden van de achtergrond?’, legt Lauwerends uit.

Lees hier het volledige artikel.