Meer mensen met tuberculose in Nederland

Artsen leggen uit hoe deze infectieziekte behandeld wordt.
Het aantal mensen met tuberculose is het afgelopen jaar toegenomen, meldt het RIVM vrijdag. De meeste mensen worden niet ziek van de bacterie die je lichaam via de luchtwegen binnendringt. Maar onbehandelde tuberculose kan gevaarlijk zijn.

Longarts Christine Korteweg en internist-infectioloog Eliane Leyten vertellen wie vatbaar zijn voor de ziekte en hoe je deze herkent. ,,Er bestaat tegen tuberculose één behandeling.”

Wie denkt dat tuberculose (tbc) niet meer voorkomt in Nederland heeft het mis. Het aantal mensen met tuberculose in ons land is het afgelopen jaar gestegen met 12 procent. Waar in 2022 bij 634 mensen tuberculose werd vastgesteld, waren dat er 710 in 2023. Tuberculose kan dodelijk zijn, in 2022 overleden er in Nederland volgens het CBS tien mensen aan.

De ziekte tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie met dezelfde naam. Tuberculose komt het vaakst voor in de longen (in 65 procent van de gevallen) maar kan ook andere organen infecteren zoals de lymfeklieren, darmen, de wervels, het hart en de nieren. Tuberculose bestaat zowel in een niet-besmettelijke als in een besmettelijke variant (ook wel open tbc genoemd).

,,De besmettelijke variant kun je krijgen wanneer je langere tijd in de buurt bent van iemand die besmettelijk is en jij die besmette druppeltjes uit de lucht inademt wanneer deze persoon praat, hoest en niest’’, zegt Christine Korteweg, longarts en tuberculosecoördinator bij het Haaglanden Medisch Centrum.

Lees hier het volledige artikel.