Meer Nederlanders kiezen voor verhoogd eigen risico zorgverzekering in 2014

Sinds half november is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekering voor 2014. Ondanks dat de meeste Nederlanders wachten tot aan december, zijn de eerste conclusies al op te maken met betrekking tot de keuze van het eigen risico, tandartsverzekering en andere aanvullende dekkingen. In november hebben ruim 30.000 Nederlanders de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl geraadpleegd en hieruit blijkt dat ruim dertien (13,3) procent kiest voor een verhoogd eigen risico in 2014. Een jaar geleden lag dit aantal nog op acht procent rond dezelfde datum.

Eigen risico

Het minimale wettelijk eigen risico ligt volgend jaar op 360 euro en kun je desgewenst verhogen met 100 tot maximaal 500 euro. Het voordeel van het vrijwillig verhogen is dat je een premiekorting ontvangt van de zorgverzekeraar die bij een maximale verhoging kan oplopen tot 25 euro per maand (en dus 300 euro op jaarbasis).

10,4 procent van de consumenten kiest voor een maximaal eigen risico van 860 euro. Iets meer dan twee procent kiest voor 460 of 560 euro en de overige 0,6 procent voor 660 of 760 euro.

De grote meerderheid – ruim 86 procent – houdt het eigen risico op het minimale van 360 euro.

Stijging

Uit een vergelijkbaar onderzoek van precies een jaar geleden kwam naar voren dat acht procent op dat moment gekozen had voor een verhoogd eigen risico. Nu een jaar later is dit aantal (lees: 13,3 procent) dus al gestegen met ruim vijf procent. De verwachting is overigens dat dit percentage in december nog verder gaat stijgen, aangezien dan de grootste piek wordt verwacht van Nederlanders die wisselen van zorgverzekering.

De reden voor de stijging is enerzijds dat de consument steeds bewuster wordt van het feit dat een hoger eigen risico een financieel voordeel oplevert ten aanzien van de premie. Dit is te onder meer te danken aan de aandacht die hieraan wordt besteed via consumentenprogramma’s. Anderzijds durven de consumenten nu meer het risico te lopen, omdat ze gezien hebben dat het eigen risico in de afgelopen jaren onder het minimum is gebleven.

Tandartsverzekering

In oktober hielden wij onder onze bezoekers een peiling of zij zich in 2014 aanvullend gaan verzekeren voor tandheelkunde. Toen bleek bijna de helft van de ondervraagden hier niet voor te kiezen. Uit de data van onze vergelijkmodule blijkt dat dit aantal nog hoger uitvalt. In november heeft namelijk 58 procent een zorgverzekering gekozen zonder tandartsverzekering.

Voor de Nederlanders die zich wel volgend jaar verzekeren voor tandheelkunde kiest het grootste deel (twaalf procent) voor een dekking van 75 procent vergoed tot 250 euro. Op een tweede plek staat met ruim tien procent een dekking van 100 procent vergoeding tot maximaal 250 euro. Het is duidelijk dat het grootste gedeelte van de overstappers kiest voor een minimale dekking om kleine ingrepen financieel te kunnen afdekken.

Zes procent kiest in 2014 voor een dekking van minimaal 750 euro vergoeding bij de tandarts of orthodontist.

Fysiotherapie

37,4 procent wil zich verzekeren voor fysiotherapie in 2014. Een maximaal aantal consulten van negen per jaar is verreweg het meest gekozen pakket met 18,5 procent. 4,5 procent kiest voor een onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie. Al is een verzekeraar die dit aanbiedt in 2014 moeilijker te vinden. Een aantal grote zorgverzekeraars hebben namelijk deze dekking geschrapt uit de aanvullende verzekering vanaf volgend jaar. In dit artikel kun je lezen welke partijen nog wel onbeperkte fysiotherapie vergoeden.

Alternatieve geneeswijzen

In november heeft 12,8 procent gekozen voor een dekking voor alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en homeopathie. Hiervan is 250 euro de meest gekozen maximale dekking met 5,4 procent. In dit artikel kun je vinden welke verzekeraars een ruime dekking hebben voor alternatieve geneeswijzen.

Zorgkeuze

Het type polis heeft dit jaar al extra aandacht vergaard door de introductie van budgetzorgverzekeringen van de vier grootste verzekeraars in Nederland (Achmea, VGZ, CZ en Menzis). Deze verzekering wordt tegen een erg scherpe premie neergezet, maar met als gevolg dat je minder keuze hebt in zorgverleners. Toch blijkt deze beperkte naturapolis consumenten niet af te schrikken, aangezien slechts 17,5 procent kiest voor een restitutiepolis (vrije zorgkeuze) in 2014.

De verschillen tussen een beperkte natura, natura en restitutiepolis kun je hier teruglezen.

Tot slot

Het is nog mogelijk om de gehele maand december te wisselen van zorgverzekering voor 2014. De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de ruim 30.000 Nederlanders die de zorgvergelijker hebben geraadpleegd in november met een leeftijd tussen de 18 en 84 jaar.