Melanoompatiënt dupe van ‘dure medicijn’-discussie

Melanoompatiënten in Nederland krijgen nu niet altijd de meest effectieve behandeling, terwijl zij daar wel recht op hebben. Een medicijn dat de gemiddelde levensverwachting van patiënten met gemiddeld zeven maanden vergroot blijkt hen in sommige gevallen te worden onthouden. De reden: hoge kosten waar het ziekenhuis niet voor kan opdraaien. Stichting Melanoom luidt de noodklok.

De afgelopen week meldden vier patiënten zich bij de stichting omdat zij van hun arts niet het medicijn trametinib voorgeschreven kregen. De verschillende melanoomcentra waar zij worden behandeld gaven aan dat dit medicijn niet voorgeschreven kon worden omdat het “nog niet vergoed zou zijn”. Deze informatie is onjuist en de patiënt wordt daarmee geregistreerde en vergoede zorg onthouden.

Recht op trametinib
Per 1 november 2015 is de add-on code voor trametinib van kracht. Dit betekent dat de melanoompatiënt juridisch recht heeft op deze vergoede zorg. Deze code hebben ziekenhuizen nodig om de kosten van de behandeling, in dit geval het medicijn, te kunnen declareren bij de zorgverzekeraars. De add-on code wordt afgegeven door de NZA: de Nederlandse Zorgautoriteit.

Astrid Nollen-de Heer, voorzitter van Stichting Melanoom: “Naast de afgegeven add-on code zijn ziekenhuizen voor de vergoeding van dit medicijn afhankelijk van eerder gemaakte afspraken met zorgverzekeraars. Het lijkt erop dat een aantal ziekenhuizen het medicijn nog niet vergoed krijgt vanwege huidige afspraken met zorgverzekeraars. Het gevolg is dat het ziekenhuis dan zelf moet opdraaien voor de kosten en dat kunnen ze niet.”

Ziekenhuizen vinden het te duur
Novartis heeft aan Stichting Melanoom laten weten dat de ziekenhuizen, na het afgeven van de add-on code, hebben aangegeven dat de prijs van het medicijn veel te hoog is. De kosten van de combinatietherapie dabrafenib en trametinib bedragen euro 14.000 per patiënt per maand.

Lees hier het volledige