Met het geheugen van een bacterie de ontwikkeling van een tumor volgen

Onderzoekers van de TU Delft hebben ontdekt hoe bepaalde eiwitten het geheugen van een bacterie up-to-date houden. Voor een bacterie is dat essentieel, want zijn geheugen beschermt hem tegen aanvallen van bacteriofagen, zijn natuurlijke vijand.

Maar ook voor mensen is het bacteriële geheugen interessant. Het systeem kan namelijk worden omgebouwd tot ‘DNA-recorder’: een soort biologisch logboek dat bijhoudt wat er in een cel gebeurt, en waarin je bijvoorbeeld kunt teruglezen hoe een tumor zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

De eerste versies van zo’n DNA-recorder zijn al gebouwd, maar zijn inefficiënt en werken niet in menselijke cellen. De nieuwe fundamentele kennis over bacteriële geheugenvorming die het Delftse onderzoek heeft opgeleverd, kan worden gebruikt om de volgende generatie DNA-recorders te ontwikkelen. De bevindingen zijn in Nature gepubliceerd.

Ondanks het feit dat onderzoekers van over de hele wereld CRISPR-Cas9 gebruiken voor gene editing, zijn er nog veel open vragen over de precieze werking van CRISPR-systemen en de daarbij betrokken eiwitten. Dat komt doordat CRISRP-Cas9 niet een door de mens ontwikkeld moleculair gereedschap is, maar een biologisch afweermechanisme dat bacteriën beschermt tegen hun aartsvijanden: bacteriofagen, de virussen van bacteriën.

Lees hier het volledige artikel.