Microscopie in Maastricht naar een hoger niveau

Microscopisch onderzoek wordt steeds geavanceerder en biedt groeiende inzichten in de bouwstenen van het leven. Het nieuwe Nederlandse consortium NL-BI ontving deze week subsidie, 25 miljoen vanuit de Nationale Roadmap en 10 miljoen vanuit NWO, om nieuwe technieken en toepassingen voor de microscopie ontwikkelen en integreren.

Dit betekent dat ook in Maastricht met hulp van microscopie revolutionaire doorbraken gerealiseerd kunnen worden bij het voorkomen of genezen van levensbedreigende ziektes.

Functionele beeldvorming
Geavanceerde microscopie om het leven te begrijpen en ziekten te bestrijden: dat is het doel van het nieuwe NL-BioImaging netwerk dat state-of-the-art microscopietechnologieën en -diensten gaat ontwikkelen en integreren.

Onderzoekers van alle Nederlandse universiteiten en medische centra, waaronder de Universiteit Maastricht en het Maastricht Universitair Medisch Centrum, bundelen hun krachten om innovatie op dit gebied te optimaliseren. “De huidige uitdagingen kunnen niet door één instelling alleen worden overwonnen” zegt coördinator professor Eric Reits van het Amsterdam UMC. “NL-BioImaging (NL-BI) wil deze uitdagingen overwinnen door gezamenlijk technologiekloven te overbruggen en toegang te bieden tot geavanceerde functionele beeldvorming in complexe systemen op alle schaalniveaus.”

Lees hier het volledige artikel.