Kalium gunstig bij chronische nierschade

Terwijl veel nierpatiënten een kaliumbeperkt dieet aanhouden vanwege het risico op hyperkaliëmie, zijn er steeds meer aanwijzingen dat een hoge kaliuminname de achteruitgang van de nierfunctie vertraagt.

Stanley Yeung, AIOS bij het Martini Ziekenhuis in Groningen, deed promotieonderzoek naar het effect van inname van extra kaliumrijke voedingsmiddelen op onder meer serum fosfaat. Hij concludeert dat een hoge kaliuminname mogelijk een goede behandeling kan zijn voor nierpatiënten.

Kalium: goed of gevaarlijk?
Volgens de huidige richtlijnen wordt bij patiënten met chronische nierschade (CNS) gestreefd naar een serum kalium onder de 5,5 mmol/l, omdat een hoog serum kalium aanleiding kan geven tot hartritmestoornissen en geassocieerd is met sterfte en cardiovasculaire events. Aan de andere kant kunnen patiënten met CNS juist ook baat hebben bij de gezonde effecten van kalium. Zij hebben namelijk vaak een hoge bloeddruk en een hoger risico op beroertes en hartinfarcten. Kalium vermindert het risico daarop en daarmee ook het risico op snelle achteruitgang van nierfunctie.

Lees hier het volledige artikel.