Migraine: welke rol speelt voeding?

Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn. Ongeveer 2 tot 10 percent van de mannen en 5 tot 25 percent van de vrouwen zou af en toe migraine hebben. Migraine komt vooral voor bij jonge mensen, vanaf ongeveer 50 jaar nemen de aanvallen af.

Veel migrainepatiënten zijn ervan overtuigd dat bepaalde voedingsmiddelen of –bestanddelen een migraine-aanval kunnen uitlokken. Maar klopt dit ook?

Migraine wordt gekenmerkt door herhaalde aanvallen van matige tot heftige, bonzende hoofdpijn met misselijkheid en/of braken, die erger worden bij lichamelijke activiteit zoals traplopen. Daarnaast is er vaak licht- en geluidsovergevoeligheid.

Migraine ontstaat door een soort kortsluiting in de hersenstam die kan uitgelokt worden door prikkels (of ‘triggers’) zoals bijvoorbeeld een slaaptekort, menstruatie, blootstelling aan fel licht of luide muziek, een weersverandering, enzovoorts.

Welke prikkels een migraine-aanval kunnen uitlokken, verschilt van persoon tot persoon. Ook kunnen die triggers in de loop van het leven veranderen. Soms is een combinatie van meerdere triggers nodig. En heel vaak is er geen duidelijke aanleiding.

Lees hier het volledige artikel.