Miljoenen Europese subsidie voor ontwikkelen precieze insulinetherapie

Onder leiding van prof. dr. Bastiaan de Galan van Maastricht UMC+ is een groot Europees onderzoeks- en innovatieproject van start gegaan om de suikerspiegel van mensen met diabetes die afhankelijk zijn van insuline stabieler te krijgen.

Daarvoor wordt op basis van kunstmatige intelligentie (AI) een systeem gebouwd dat het mogelijk maakt dat iedereen met diabetes een insulinedosering krijgt die op dat moment en in die situatie passend is. Het zal veel meer mogelijkheden tot zelfmanagement geven.

Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Bij diabetes maak het lichaam geen of onvoldoende insuline aan waardoor er onvoldoende energieomzetting kan plaatsvinden en de bloedsuiker te hoog blijft. Dit is schadelijk voor organen en weefsels. Insuline zal dan van buitenaf toegediend moeten worden.

Bij behandeling met insuline is het zaak de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau maar ook zo stabiel mogelijk te houden. Sterk wisselende bloedsuikerspiegel heeft namelijk ook nadelige invloed op organen en weefsels. Dit vergt een complexe vorm van behandeling met grote impact op het dagelijks leven van mensen met diabetes. Diabetes neemt wereldwijd toe, ook in Nederland.

Lees hier het volledige artikel.