Minder eten door combinatie van smaakstoffen

Smaakreceptoren in de dunne darm betrokken bij onderdrukking hongergevoel. Een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami zorgt ervoor dat mensen minder eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ bij gezonde vrijwilligers. De smaakstoffen werden via een sonde rechtstreeks toegediend in de dunne darm, waar zich, net als op de tong, receptoren bevinden die deze stoffen kunnen waarnemen. De resultaten zijn recent verschenen in het American Journal of Clinical Nutrition.

De mens is in staat om vijf basissmaken te onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en de wat minder bekende smaak umami. Die laatste laat zich nog het best omschrijven door de term ‘hartig’ en komt van nature voor in bijvoorbeeld tomaten, zeewier en champignons. Ook in producten als chips, kaas en bouillonblokjes is de smaak waarneembaar. Op de tong bevinden zich de receptoren die deze smaken kunnen waarnemen. Opmerkelijk is dat deze smaakreceptoren zich tevens in de dunne darm bevinden. Daar hebben ze echter een geheel andere functie dan smaaksensatie.

Honger onderdrukken
Uit eerdere studies is namelijk gebleken dat een drietal smaakstoffen in staat is om de productie van een verzadigingshormoon te triggeren. Deze onderzoeken in menselijke cellen lieten zien dat zowel de smaken zoet, bitter als umami invloed hebben op het hormoon dat het hongergevoel onderdrukt. Bij gezonde vrijwilligers is nu voor het eerst aangetoond dat een combinatie van de drie smaakstoffen er ook daadwerkelijk voor kan zorgen dat zij minder gaan eten.

Lees hier het volledige artikel.