Minder overlijden bij brandwondenslachtoffers

De brandwondenzorg in Nederland is de afgelopen decennia zo sterk verbeterd, dat nog slechts een klein percentage van de patiënten met brandwonden overlijdt. Dit zei medisch manager Jos Vloermans van het Brandwondencentrum in Beverwijk op maandag 30 juni. Het centrum, destijds het eerste in Nederland, viert in 2014 zijn 40-jarig bestaan.

Volgens Vloermans overlijdt jaarlijks een kleine 2 procent van de 750 brandwondenslachtoffers die de drie Nederlandse brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Rotterdam opnemen. Een enorm verschil met vroeger, aldus Vloermans. “Een gezonde volwassene met 90 procent brandwonden heeft vandaag de dag, afhankelijk van de verdieping van de verwonding en de leeftijd, dikke kans dat hij overleeft. Veertig jaar geleden absoluut niet.”

Minder infecties

Die vooruitgang komt voor een groot deel door de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en verbeteringen in het intensivecare- en chirurgisch beleid, wat zorgde voor een drastische afname van het aantal infecties, de voornaamste doodsoorzaak bij brandwonden. De overheid hielp een handje mee door de bouwkundige eisen aan brandwondencentra op te schroeven.

Lees hier het volledige artikel.