Mini-maagtumor in lab nagebootst

Een steeds vaker voorkomende vorm van maagkanker is het ‘diffuus’-type. Kenmerkend voor deze kanker zijn losse tumorcellen die over de hele maagwand zijn verspreid. Voor het onderzoek dat Martijn Gloerich aan het UMC Utrecht hiernaar doet, heeft het KWF 653.075 euro subsidie toegekend.

Twee andere onderzoeken van het UMC Utrecht kregen ook een bijdrage.

Maagkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende typen kanker met in Nederland per jaar ongeveer 1200 nieuwe patiënten. De vijfjaarsoverlevingskans is minder dan twintig procent.

Nabootsen
Martijn doet onderzoek naar het ‘diffuus’-type maagkanker. Bij het ontstaan van deze soms erfelijke vorm speelt het plak-eiwit E-cadherine een rol, maar hoe dat werkt is niet duidelijk. Dat hoopt Martijn op te helderen in organoïden: gekweekte 3D-orgaantjes die bij uitstek geschikt zijn om dit soort processen na te bootsen en te leren begrijpen.

Ontwikkeling begrijpen
Bij deze vorm van kanker treden symptomen vaak laat op en is de ziekte dus al vergevorderd op het moment van ontdekking. Daarbij ontwikkelen maagtumoren vaak resistentie tegen chemotherapie. Het is daarom van groot belang dat we begrijpen hoe deze kanker zich ontwikkelt. Met behulp van de KWF financiering werkt Martijn met zijn onderzoeksgroep de komende jaren aan de volgende vragen: Hoe ontsnappen tumorcellen uit de bekleding van de maagwand? Heeft dit te maken met het eiwit E-cadherine dat ervoor lijkt te zorgen dat de celdeling verstoord raakt? Waarom kunnen die ontsnapte cellen overleven en worden ze uiteindelijk kwaadaardig?

Lees hier het volledige artikel.