Minuscuul veertje in halsslagader kan beroerte voorkomen

Een minuscuul veertje in de halsslagader kan 200.000 mensen met een hoge bloeddruk helpen. Het implantaat voorkomt beroertes en hartinfarcten. Voor de ruim 200.000 Nederlanders die met een gezondere leefstijl en medicatie hun hoge bloeddruk niet omlaag krijgen, biedt het UMC Utrecht een nieuwe behandeling. Een veertje van 18 millimeter in de halsslagader brengt de bovendruk gemiddeld 24 punten omlaag. Wereldwijd zijn ruim 60 mensen succesvol geopereerd, in Utrecht inmiddels 25.

Vanaf een bovendruk van 140 en onderdruk van 90 spreken we van een hoge bloeddruk. Hoe hoger, hoe groter kans op beroerte, hartinfarcten en nierfalen. Wereldwijd overlijden jaarlijks ruim 9 miljoen mensen aan een hoge bloeddruk. ,,Dat zijn er 26.000 per dag”, benadrukt internist van het UMC Utrecht Wilko Spiering.

Bij veel mensen is er iets aan te doen door gezonder te leven – minder zout en vet eten, niet roken en meer bewegen – en verschillende combinaties van bloeddrukverlagende medicijnen. Maar bij 10 procent werkt dat niet. Hoe dat precies komt, weten artsen niet. Wel dat er tot nu toe weinig aan te doen viel.

Tikkende tijdbom
Zij zijn als het ware een tikkende tijdbom, legt Spiering uit. Door de hoge bloeddruk komt er te veel spanning op de bloedvaten te staan. In het hoofd of hart kunnen ze dan knappen. ,,Elke dag kan de laatste zijn. Of ze komen in een rolstoel terecht na een beroerte.”
Doorgaans regelt het lichaam zelf hoe krachtig het hart het bloed door het lichaam moet pompen. De halsslagader is te vergelijken met een thermostaat, stelt de Utrechtse internist. Zenuwen daarin meten constant hoe hoog de druk is. Maar bij mensen met een onbehandelbare hoge bloeddruk is de thermostaat kapot. Het veertje biedt soelaas.

Lees hier het volledige artikel.