Natuurlijke oplader voor de mobiele telefoon

Nodig naar de wc moeten en een lege batterij van je mobiele telefoon. Twee grote ergernissen die misschien in de toekomst in één klap zijn opgelost.

Onderzoek

Onderzoekers van Bristol Robotics Laborotory is het voor het eerst gelukt een mobiele telefoon op te laden met stroom opgewekt uit menselijke urine. Dankzij microbiële brandstofcellen, waarin kleine organismen zitten die normaal in onder andere menselijke ingewanden leven. “Die kleine organismes in de microbiële brandstofcel eten de brandstof die we ze geven”, zegt Ioannis Ieropoulos onderzoeker bij het Bristol Robotics Laborotory in een video over het project. Door de brandstof te eten produceren deze organismen elektronen, deze elektronen worden weer gezien als elektriciteit. Urine is een zeer goede vloeistof om als een dergelijke brandstof te gebruiken.

Urine als brandstof

Voordeel van urine als brandstof is dat het nooit opraakt. Het is een constanter gegeven dan natuurlijke verschijnselen als wind, regen en zonneschijn. Onze urine is er altijd, in feite is energie opwekken uit urine een vorm van afvalverwerking.
De onderzoekers wisten na 24 uur genoeg energie te creëren om de telefoon 25 minuten aan te houden. Er kon 6 minuten worden gebeld en er werden meerdere sms’jes ontvangen en verstuurd met de Samsung E2121b. Voor smartphones zou vermoedelijk meer energie nodig zijn dan momenteel kan worden opgewekt met urine.

6 minuten bellen
De onderzoekers wisten na 24 uur genoeg energie te creëren om de telefoon 25 minuten aan te houden. Er kon 6 minuten worden gebeld en er werden meerdere sms’jes ontvangen en verstuurd met een simpel mobieltje. Smartphones hebben meer energie nodig. Om daarvoor genoeg energie te creëren is meer energie nodig dan nu uit urine kan worden opgewekt.

Ontwikkelingslanden
Het onderzoek werd onder meer gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation, het filantropische initiatief van de mede-oprichter van Microsoft en zijn vrouw. Zij zien energie uit urine als een mogelijke oplossing voor stroomvoorziening in ontwikkelingslanden.

Bron: Nutech.nl/DailyMail.co.uk/Bristol Robotics Laborotory via Kassa- Vara