Hoe moderne Europese populaties evolueerden in de afgelopen 50.000 jaar.
Na het *Neolithicum (*is een prehistorische periode die omstreeks 12.000 jaar geleden begon) vertoonden Europese bevolkingen een toename in lengte en intelligentie, verminderde hun huidpigmentatie en nam de kans op hart- en vaatziekten toe door genetische veranderingen die zorgden voor een lagere concentratie van het ‘goede’ HDL-cholesterol.
De veranderingen weerspiegelen de voortdurende evolutionaire processen in de mens en benadrukken de impact die de neolithische revolutie had op onze levensstijl en gezondheid, schrijven onderzoekers uit Nijmegen en Hannover in Frontiers in Genetics. Dit onderzoek van het verleden biedt interessante aanknopingspunten voor de wetenschap en gezondheidszorg van nu.
Net zoals planten, dieren en andere organismen is ook de mens een dynamisch organisme met veel verschillen. Kijk naar hoe de mens uitziet, zich gedraagt, en je ziet verschillen in huidskleur, eetgedrag, gevoeligheid voor ziekten, lichaamslengte enzovoort. Dergelijke uiterlijke kenmerken noemen we ‘fenotype’. Dit uiterlijk (fenotype) kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door genetische factoren, sociale en culturele gewoontes, eetgedrag en milieufactoren.
Lees hier het volledige artikel.