Verkleint een schoner brein de kans op hersenbloedingen?

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan met een subsidie van de Hersenstichting onderzoeken of en hoe de hersenen beter schadelijke eiwitten kunnen afvoeren. Het idee is dat hierdoor de kans op hersenbloedingen afneemt. Ze willen dit bereiken door diepe slaap te stimuleren en door een bepaalde zenuw te activeren.

“Als we ouder worden stapelt het eiwit amyloïd-bèta zich op in onze hersenen”, vertelt neuroloog en slaapdokter Rolf Fronczek. “Hierdoor worden de bloedvaten broos en kunnen er hersenbloedingen ontstaan.” Dit is een van de grootste oorzaken van hersenbloedingen in ouderen en wordt ook wel CAA genoemd. De erfelijke variant van deze aandoening, de Katwijkse ziekte, heeft zijn naam te danken aan het dorp waar veel families wonen met deze ziekte. Fronczek en collega’s gaan in deze studie twee manieren onderzoeken om de hersenen schoon te spoelen van dit schadelijke eiwit.

Natuurlijk schoonmaaksysteem
“Onlangs is ontdekt dat de hersenen schadelijke eiwitten al van nature afvoeren. Dat gebeurt door het zogenoemde glymfatische systeem. Bijzonder is dat dit systeem veel actiever is tijdens diepe slaap.” Dit is de reden dat in deze studie 20 patiënten gedurende drie maanden GHB voorgeschreven krijgen. GHB werkt onder andere goed bij narcolepsiepatiënten omdat het de diepe slaap bevordert. Het idee is dat het schoonmaaksysteem tijdens diepe slaap meer eiwitten afvoert en daardoor de kans op hersenbloedingen afneemt. Fronczek werkt hierbij samen met medisch hoofd van het Slaap-Waakcentrum SEIN, Gert Jan Lammers.

Lees hier het volledige artikel.