Niet alleen griep zorgt voor volle ziekenhuizen: drie vragen over de epidemie

Sinds half december heerst er een griepepidemie in Nederland. Maar de ziekenhuizen hebben het niet alleen druk door grieppatiënten, ook andere virussen zorgen voor meer opnames. Drie vragen over de griepgolf.

Verschilt de griepepidemie met eerdere epidemieën?
De huidige griepgolf is tot nu toe vergelijkbaar met eerdere epidemieën, zeggen experts tegen NU.nl. “Als we kijken naar de aantallen patiënten met griepachtige klachten dat de huisarts bezoekt, zitten we op een vergelijkbaar niveau als in 2017-2018 en 2018-2019”, vertelt Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij het Nivel.

Ook RIVM-viroloog Adam Meijer ziet een vergelijkbare situatie. “Wat timing betreft komt de epidemie redelijk overeen met wat we voor de COVID-19-epidemie zagen”, zegt hij. Normaal gesproken begint de griep in november of december rond te gaan. In het voorjaar van 2022, toen de coronamaatregelen werden losgelaten, was er opnieuw sprake van een flinke opleving van het griepvirus. Maar nu lijkt het weer terug te keren naar het patroon dat we voor corona zagen.

Waarom is het nu dan zo druk in de ziekenhuizen?
Ondanks de ‘vergelijkbare’ griepgolf hebben de ziekenhuizen het zo druk dat er al patiënten werden overgeplaatst en de spoedeisende hulp vaker dicht moest. Dat heeft te maken met andere virussen die op dit moment ook rondgaan. “Een cocktail van virussen”, zo noemde een woordvoerder van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem het dinsdag bij persbureau ANP.

Lees hier het volledige artikel.