Niet langer tussentijds vergoedingen van zorg stopzetten

Als zorgverzekeraars gedurende het jaar besluiten zorg niet meer te vergoeden, gaat dat pas in per 1 januari van het daarop volgende jaar. Een zorgverzekeraar kan besluiten zorg niet meer te vergoeden als er voortschrijdend inzicht is dat zorg niet meer voldoet aan ‘volgens de stand van wetenschap en praktijk’. Dit heeft het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland besloten om te zorgen voor zekerheid en duidelijkheid voor verzekerden en zorgaanbieders. Deze maatregel gaat van kracht vanaf 1 januari 2016.

Tot nu toe kon het gebeuren dat een zorgverzekeraar gedurende het jaar besloot om bepaalde zorg niet meer te vergoeden. In de communicatie richting patiënten en zorgaanbieders leidde dit tot verwarring. Door dit besluit weten patiënten en zorgaanbieders op tijd waar ze aan toe zijn.

Achtergrond van dit besluit is dat sommige zorgverzekeraars in het voorjaar 2015 besloten om bepaalde geneesmiddelen met dure bereidingsvormen waarvoor inmiddels goede alternatieven beschikbaar waren, niet meer te vergoeden.

Voortschrijdend inzicht
Het besluit betreft alleen beslissingen van individuele zorgverzekeraars waarbij ze beoordeeld hebben dat bepaalde zorg door voortschrijdend inzicht niet meer voldoet aan ‘de stand van wetenschap en praktijk’ en daarom niet meer tot het verzekerde pakket behoren. Dat geldt voor alle vergoedingen van zorg. Niet alleen voor geneesmiddelen, maar ook voor hulpmiddelen en behandelmethodes.

Lees hier het volledige artikel.