’Niet wachten op een wondermiddel tegen malaria’

Bijna de helft van de wereldbevolking loopt risico om malaria op te lopen. Martin Grobusch, hoogleraar Tropische geneeskunde Amsterdam UMC, vindt dat we niet moeten wachten op een ‘magic bullet’, een wondermiddel, maar dat we aan de slag moeten met de mogelijkheden die er al zijn. Ondertussen gaat de zoektocht naar een perfect vaccin door.

Bijna 70 jaar geleden riep de WHO voor het eerst dat malaria uitgeroeid moest worden, sinds zo’n 15 jaar geleden is dat opnieuw het doel. Amsterdam UMC draagt hieraan bij door medicijnen en vaccins te ontwikkelen en door te streven naar de beste malariapreventie bij reizigers (en behandeling van degenen die ziek thuiskomen met malaria). En er gebeurt meer. Eerder deze maand was Ghana het eerste land dat het nieuwe malariavaccin (R21) van de Universiteit van Oxford goedkeurde. Een enorme verbetering ten opzichte van het huidige malariavaccin (RTS,S), aldus Grobusch.

Overmoedig
Grobusch vraagt zich echter af of we ooit helemaal van malaria afkomen. Er is op de 16e Wereld Malariadag, weinig veranderd ten opzichte van vijf jaar geleden; eerder was er wel een fase waarin het aantal malariagevallen en -doden fors daalde ten opzichte van al die jaren daarvoor. Het World Malaria Report 2022 van de Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er in 2021 247 miljoen gevallen waren met meer dan 600 duizend doden, vooral jonge kinderen in Afrika. De oorzaak blijft nu eenmaal een constant veranderende parasiet met een ingewikkelde levenscyclus waar mensen vatbaar voor blijven, ondanks eerdere infecties.

Lees hier het volledige artikel.