Nieuw inzicht in ontstaan antibioticumresistentie

We weten al veel over het ontstaan van resistentie tegen antibiotica, maar nog niet over hoe dat in individuele cellen gebeurt. Bijna al het onderzoek naar resistentie vindt namelijk plaats met grote aantallen cellen tegelijk, in kweekflessen of op kweekplaten. Wat ontbreekt, zeggen RUG microbiologen Robin Sorg en Jan-Willem Veening, is een gedetailleerd onderzoek bij afzonderlijke cellen. Zij publiceerden zo’n onderzoek naar de voorwaarden voor het ontstaan van antibioticumresistentie in de ziekteverwekker Streptococcus pneumoniae (30 oktober) in het tijdschrift Nature Communications.

Het grote plaatje is wel helder: wanneer je miljoenen bacteriën blootstelt aan een lage dosis van een antibioticum zullen een paar cellen dat overleven. En die kunnen uiteindelijk resistent worden en weer gaan delen. Een helder plaatje, maar niet erg gedetailleerd.

‘Dit soort onderzoek gebeurt meestal in celkweken, waar de groei van bacteriën is gemeten door te kijken hoe troebel het kweekmedium is’, legt Robin Sorg uit. ‘Maar dat levert maar heel weinig informatie op over hoe de resistentie zich precies ontwikkelt en hoe een bacterie in staat is om sneller te groeien dan de concurrentie. Antibioticaresistentie kost een bacterie iets, dus dat ontstaat alleen wanneer er een voordeel is voor resistente cellen.’

Lees hier het volledige artikel.