Nieuw onderzoek: kunnen we RA stoppen met een vaccin?

Bij mensen met reumatoïde artritis (RA) zijn sommige afweercellen ziekmakers geworden. Ze vallen het eigen lichaam aan en zorgen voor ontstekingen en beschadigde gewrichten. Kan een vaccin het afweersysteem leren om die ‘foute’ eigen cellen op te ruimen en zo RA te stoppen?

Professor René Toes (LUMC) denkt van wel. Hij krijgt maar liefst 2,5 miljoen euro van de Europese Unie voor zijn onderzoek naar een vaccin voor mensen met RA.

Professor Toes, zeker in deze coronatijd is er veel belangstelling voor vaccins. Wat doen ze precies?
‘Vaccins leren ons afweersysteem om ziekmakers zoals virussen en bacteriën te herkennen en op te ruimen. Met een vaccin geef je bijvoorbeeld een klein stukje virus of bacterie aan het afweersysteem. Het afweersysteem gaat ermee aan de slag; het maakt er afweerstoffen tegen. Als je dan het echte virus of bacterie oploopt, denk aan de griep of bijvoorbeeld tetanus, dan staat het afweersysteem al klaar. Het heeft de juiste afweerstoffen al aangemaakt die de ziekmaker herkennen en opruimen. Je wordt daardoor niet ziek of veel minder ziek dan zonder zo’n vaccin.’

U krijgt maar liefst 2,5 miljoen euro van de EU voor onderzoek naar een vaccin tegen reumatoïde artritis. Hoe werkt zo’n vaccin?
‘Eigenlijk op dezelfde manier. Ook bij RA willen we het afweersysteem leren om de ziekmaker te herkennen en op te ruimen. Alleen gaat het bij mensen met RA niet om een virus of een bacterie, maar om ontspoorde, ‘foute’, afweercellen in het eigen afweersysteem. Deze foute afweercellen maken stoffen aan die het eigen lichaam aanvallen en zorgen zo voor ontstekingen en schade aan de gewrichten.’

Lees hier het volledige artikel.