Nieuw raamwerk voor obesitas: verder kijken dan de BMI

Obesitasexperts introduceren OP 5 juli nieuw raamwerk voor de diagnose en behandeling van obesitas bij volwassenen. Dit raamwerk baseert de diagnose op een vergrote buikomvang en een evaluatie van de fysieke en mentale problemen, in plaats van uitsluitend op de body mass index (BMI).

Het is het resultaat van een internationaal onderzoek naar consensus onder obesitasexperts, uitgevoerd door de European Association for the Study of Obesity onder leiding van prof. Gijs Goossens van het Maastricht UMC+. De studie is vandaag gepubliceerd in Nature Medicine.

Hoewel obesitas tegenwoordig wordt erkend als een chronische ziekte met andere aandoeningen en chronische ziekten tot gevolg, wordt er in de praktijk nog te weinig aandacht besteed aan de complexiteit van het ziekteproces. Een groep van 29 obesitasexperts uit Europa en Noord-Amerika is het erover eens: de diagnose van obesitas moet verder gaan dan alleen het meten van BMI (de verhouding tussen het gewicht en lengte van een persoon). Het nieuwe raamwerk, opgesteld op basis van de consensus van deze experts, neemt niet alleen een vergrote buikomvang maar ook medische, functionele en psychologische gezondheidsrisico’s mee in de diagnose en in de overweging omtrent de behandeling.

Lees hier het volledige artikel.