Nieuw wiskundig model voor medicijn in het brein

Model legt de basis voor betere dosering.
Medicijnen tegen hersenziekten toedienen is een probleem apart, onder meer omdat de hersenen goed afgeschermd zijn van het lichaam. Een wiskundig model kan daar verbetering in brengen.

Het menselijk brein is misschien wel het best beschermde lichaamsdeel: niet alleen zit het verpakt in een stevige schedel, maar er zit ook een soort firewall tusssen de bloedsomloop en de hersenen, de bloed-brein barrière (BBB). Er loopt weliswaar een netwerk van bloedvaten door de hersenen – net als door andere organen – maar tussen bloedvat en het hersenweefsel zit een laag cellen die alleen water, zuurstof en een paar voedingsstoffen, zoals suiker en zout, makkelijk doorlaat. Dat beschermt de hersenen in de meeste gevallen tegen schadelijke stoffen en infecties met bacteriën en virussen.

In de hersenen
De keerzijde is, dat ook veel medicijnen nauwelijks in de hersenen doordringen, te meer niet als dit medicijn uit grote moleculen bestaat. Eenmaal binnen in de hersenen, is ook nog veel onbekend over hoe een medicijn zich dan verspreidt via de extracellulaire vloeistof (ECF), het vocht waarin de hersencellen ingebed liggen.

Lees hier het volledige artikel.