Nieuw ziektebeeld bij frontotemporale dementie gevonden

Onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC vestigen de aandacht op een aparte variant van frontotemporale dementie. Deze variant is zichtbaar in de rechterslaapkwab, het hersengebied achter de oren.

“Nu we dit weten, kunnen we patiënten met deze variant in de toekomst beter behandelen”, aldus Hülya Ulugut Erkoyun, een van de onderzoekers. Het onderzoek is gepubliceerd in het septembernummer van het vooraanstaande tijdschrift Brain.

De onderzoekers verzamelden 70 patiënten met frontotemporale dementie bij wie op beelden van de MRI-scan te zien was dat het weefsel van de rechterslaapkwab in de hersenen was gekrompen. Vervolgens schreven ze nauwgezet de symptomen van deze patiënten op. Zij hadden geheugenstoornissen zoals bij de ziekte van Alzheimer, gedragsstoornissen zoals bij frontotemporale dementie en het onvermogen bekende gezichten te herkennen. Op een later moment kregen zij taalproblemen.

Ook kwamen depressie, lichamelijke klachten en motorische traagheid regelmatig voor. Ulugut Erkoyun is enthousiast: “Deze specifieke combinatie van symptomen én minder weefsel in de rechterslaapkwab wijst dus op een uniek ziektebeeld. Deze kennis kan zorgen voor een betere diagnose.”

Lees hier het volledige artikel.