Nieuwe behandeling borstkanker maakt operatie in toekomst mogelijk overbodig

Opereren zonder te snijden noemen de onderzoekers van het UMC Utrecht het. Zij testen een nieuwe behandeling tegen borstkanker, die borstoperaties in de toekomst overbodig kan maken. Hoewel de methode nog in de kinderschoenen staat, kunnen de eerste vrouwen de behandeling in studieverband al krijgen.

Dit vertelt onderzoeker Mirjam de Visser aan NU.nl.

Op dit moment is een operatie bij niet-uitgezaaide borstkanker nog steeds de belangrijkste ingreep om een tumor te verwijderen. Vaak verwijdert een chirurg een deel van de borst en soms het hele lichaamsdeel. “Hoewel de operaties over het algemeen veilig zijn, brengt elke operatie risico’s met zich mee. Bovendien is zo’n ingreep voor veel vrouwen ingrijpend”, zegt De Visser.

Veel vrouwen krijgen naast de operatie ook chemotherapie. Het alternatief dat de Utrechtse onderzoekers willen onderzoeken is een vorm van chemotherapie, waarbij een hogere dosis vrijkomt bij de borsttumor. Deze speciale chemotherapie is verpakt in warmtegevoelige vetbolletjes. Artsen verwarmen de plek waar de tumor zit tot 41 tot 43 graden. De bolletjes bewegen via het bloed door het lichaam. Ze barsten open als ze de verwarmde plek bereiken. Zo kunnen artsen heel gericht chemo loslaten op de tumor.

Lees hier het volledige artikel.