Nieuwe behandeling duimartrose op komst

Knijpen, draaien en schrijven. Voor mensen met artrose in de duim zijn deze dagelijkse handelingen lastig en pijnlijk. Drs. Anne Spaans (St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein) ontvangt financiering van het Reumafonds voor het ontwikkelen van een nieuwe behandeling: het tijdelijk uit elkaar houden van het gewricht. Dat kraakbeen op die manier langdurig herstelt, bleek al uit het behandelen van knieartrose met deze gewrichtsdistractie.

Artrose aan de basis van de duim (de ‘muis’) is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt. 36% van de Nederlanders boven de 55 jaar heeft er last van, vrouwen wat vaker dan mannen. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Duimbasisartrose geeft vaak een zeurende pijn onderaan de duim. Het zorgt ervoor dat mensen hun handen slechter kunnen gebruiken.

Bestaande behandelingen helpen niet altijd voldoende
Artsen behandelen duimbasisartrose meestal eerst met rust, spalken, pijnstilling en eventueel ontstekingsremmende injecties. Als dat onvoldoende helpt, zijn er verschillende operaties mogelijk. Soms wordt een stukje van het handwortelbeentje verwijderd of een kunstgewricht geplaatst. De resultaten van deze operaties zijn wisselend en hangen af van de leeftijd van de patiënt en de mate waarin de duim gebruikt wordt. Drs. Anne Spaans, orthopedisch chirurg in opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis, legt uit waarom zij zoveel verwacht van de nieuwe behandeling die zij dankzij het Reumafonds kan onderzoeken.

Minder pijn en herstel van het kraakbeen
‘Gewrichtsdistractie, het tijdelijk uit elkaar houden van een gewricht, heeft al gunstige resultaten bij artrose van de enkel en knie opgeleverd. Bij deze behandeling worden de botuiteinden in het gewricht 8 weken lang uit elkaar gehouden. Dat gebeurt met telescopische buisjes die aan iedere kant van het gewricht zijn vastgeschroefd en die uitgeschoven worden, waardoor de gewrichtsdelen een eindje van elkaar af komen te staan. De patiënten hebben na afloop minder pijn, maar ook het gewrichtskraakbeen blijkt zich te herstellen. Wij gaan onderzoeken of deze gunstige resultaten ook gelden bij patiënten met artrose van het duimbasisgewricht.’

Goed meten of de behandeling werkt
Om te weten of gewrichtsdistractie bij duimbasisartrose goed werkt, wordt er in het onderzoek van Spaans veel vastgelegd. ‘Zowel voor als na de operatie gaan we de kracht en beweeglijkheid van de duim meten. Daarnaast maken we regelmatig röntgenfoto’s om de veranderingen in het gewricht te zien. Ook maken we vóór het plaatsen van de gewrichtsdistractor en een jaar na afloop een MRI-scan om nog gedetailleerder naar het gewricht te kunnen kijken. Door de uitkomsten voor en na de operatie met elkaar te vergelijken, kunnen we goed meten wat het effect van de operatie is.’

Een van 7 nieuwe onderzoeksprojecten
Het onderzoek van drs. Spaans is 1 van 7 nieuwe reumaonderzoeken die het Reumafonds onlangs heeft goedgekeurd. Het zijn zogeheten klinische onderzoeken, onderzoeken in het ziekenhuis (de kliniek) waar patiënten vaak direct bij betrokken zijn. In totaal is met deze 7 nieuwe onderzoeken een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid.

Meedoen?
Het onderzoek start op 1 september 2014. Mensen met duimbasisartrose die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen zich melden – uitsluitend met een verwijsbrief van de huisarts – bij de polikliniek Plastische en handchirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Telefoonnummer 088 – 320 2400. Om de effecten van de nieuwe behandeling zo zorgvuldig mogelijk te kunnen evalueren, is het nodig dat deelnemers minstens 5 jaar lang bereid zijn om zich te laten onderzoeken.

Bron: Reumafonds