Nieuwe coalitie houdt rekening met mensen met een beperking

De bezuinigingen op het passend onderwijs zijn van de baan, en die op het PGB worden voor een flink deel  teruggedraaid. Dit is onderdeel van het akkoord dat de vijf partijen gisteren hebben gesloten. Daarnaast sneuvelde ook de huishoudinkomenstoets uit de Wet werken naar vermogen. De CG-Raad is blij dat bij het vaststellen van de bezuinigingen rekening is gehouden met de belangen van chronisch zieken en gehandicapten.

De CG-Raad waardeert het zeer dat de betrokken partijen, terwijl ze enorme bezuinigingen moeten realiseren, toch de moed hebben gehad om een aantal bezuinigingen terug te draaien die voor mensen met een beperking desastreus zouden uitpakken. Wel maakt de CG-Raad zich zorgen over de ingeboekte bezuiniging van 1,6 miljard op de zorg. Een verhoging van eigen bijdragen, in bijvoorbeeld de AWBZ, en verhoging van het eigen risico vindt de CG-Raad onwenselijk.

PGB
Naar het zich nu laat aanzien, leidt het akkoord ertoe dat het PGB voor een grotere groep behouden blijft en dat de regeling verder kan worden verbeterd. De CG-Raad is hierover  verheugd. Het PGB biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om zelf het heft in handen te nemen en bevordert hun levenskwaliteit en maatschappelijke participatie.

Passend onderwijs
Ook het passend onderwijs kan nu een goede start maken. Zeker als er op bepaalde onderdelen nog het nodige wordt verbeterd. Bijvoorbeeld als het gaat om het vastleggen van het ondersteuningsniveau dat een school moet kunnen bieden en het instemmingsrecht voor ouders.

Huishoudinkomenstoets
Het schrappen van de huishoudinkomenstoets is goed nieuws voor veel jongeren met een beperking en hun ouders. De toets zou er onder meer toe leiden dat ouders op hun uitkering worden gekort als hun kind gaat werken. Vooral voor ouders die zorg en ondersteuning aan hun kinderen bieden, is dat een hard gelag. Gelukkig is dat nu van de baan.
En tot slot: ook het plan om mensen 9 euro per recept voor een medicijn te laten betalen, haalde het gelukkig niet.

Stop de stapeling
Alles overziend is het goed mogelijk dat de actie Stop de stapeling meer succes heeft gehad dan gedacht. Deze actie, die de CG-Raad vorig najaar organiseerde samen met de vakbonden en andere koepels, heeft bij velen de ogen geopend voor het feit dat chronisch zieken en gehandicapten onevenredig hard door bezuinigingen worden getroffen. Blijkbaar hebben meerdere partijen bij de onderhandelingen dit heel goed gerealiseerd en daar ook de consequenties uit getrokken.

Verkiezingen
De CG-Raad gaat uiteraard niet op zijn lauweren rusten. Het blijft noodzakelijk om in de aanloop naar de verkiezingen het stapelingsverhaal bij politici onder de aandacht te brengen. Daarnaast zal de CG-Raad ook druk uitoefenen op de politieke partijen om de ratificatie van het VN-verdrag gewoon door te zetten ondanks de val van het kabinet.
Bron: CG-raad