Nieuwe genen ontdekt bij kransslagaderaandoening

Een internationaal team van wetenschappers, onder wie onderzoekers van het UMC Utrecht, heeft bijna een dozijn genen geïdentificeerd die bijdragen aan calciumophoping in onze kransslagaders. Kransslagaderverkalking kan leiden tot levensbedreigende coronaire hartziekte, een aandoening die elk jaar verantwoordelijk is voor meer dan 542.000 sterfgevallen in Europa.

Artsen kunnen deze genen mogelijk aanpakken met bestaande medicijnen – of mogelijk zelfs met voedingssupplementen – om de progressie van de ziekte te vertragen of te stoppen.

Nog voordat mensen een klinische kranslagaderaandoening ontwikkelen, kunnen artsen calciumophoping in de wanden van de kransslagaders vaststellen. Dit doen ze met behulp van niet-invasieve CT-scans (computertomografie). Dergelijke scans voorspellen met een hoge mate van betrouwbaarheid toekomstige cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartaanvallen of beroertes, wereldwijd de belangrijkste oorzaken van sterfte en ziekte. Calciumophoping wordt ook in verband gebracht met andere ouderdomsziekten, zoals dementie, kanker, chronische nierziekten en zelfs heupfracturen.

Lees hier het volledige artikel.