Nieuwe manier van data verzamelen helpt verantwoord antibioticagebruik

Gebeurt het voorschrijven van antibiotica volgens de richtlijnen? Een belangrijke vraag in de strijd tegen resistente bacteriën. Het A-team (antimicrobial stewardship-team) van Amsterdam UMC ontwikkelde samen met het RIVM een methode om daar via het elektronisch patiëntendossier achter te komen. Zodat er, mocht dat verstandig zijn, kan worden bijgestuurd.

Om te voorkomen dat ze op bepaalde bacteriën geen vat meer hebben, is het belangrijk antibiotica op de juiste manier voor te schrijven. Dat houdt in: de patiënt krijgt een antibioticum dat past bij de bacterie die hem ziek maakt, en hij slikt het net zo lang als nodig volgens de richtlijn. Als dat allemaal goed gaat, is de kans het kleinst dat bacteriën ongevoelig (resistent) worden.

Maar hoe hou je bij of antibiotica in het hele ziekenhuis volgens de richtlijnen worden voorgeschreven? Momenteel gebeurt dat onder andere door middel van een zogenaamde punt-prevalentie-studie. Eén keer in het jaar wordt enkele weken bijgehouden welke antibiotica er bij een bacteriële infectie worden voorgeschreven, en om welke reden. Heel omslachtig en heel tijdrovend.

Lees hier het volledige artikel.