Nieuwe scan trombose: minder bloedverdunners

LUMC ontwikkelt techniek die uniek is in de wereld.
Een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen, zal het aantal patiënten dat bloedverdunners moet gebruiken naar verwachting met een derde terugbrengen.

“De scan die we willen realiseren is uniek in de wereld”, aldus Erik Klok, internist van het LUMC, die de techniek samen met collega’s ontwikkelt.

De scantechniek waaraan Klok werkt maakt het mogelijk het verschil waar te nemen tussen een nieuwe en oude buiktrombose. Bij een nieuwe trombose is het slikken van bloedverdunners nodig, bij een oude trombose niet. “We zijn inmiddels in staat onze MRDTI-techniek in ledematen te gebruiken”, zegt Klok over het stadium waarin zijn onderzoek zich bevindt. “Maar de techniek van de scan moet nog worden aangepast aan de anatomie van de buik en de uitdagingen van met name bewegingsartefacten moeten nog worden overwonnen.”

Buiktrombose is zeldzamer dan een trombose in benen of longen, maar de patiënten die erdoor getroffen worden zijn vaak ernstig ziek met een verhoogd risico op bloedingen. Het gaat onder meer om patiënten met problemen in maag, lever of darmen of mensen met kanker. Voor hen kunnen bloedverdunners die worden toegediend bij trombose extra nadelige gevolgen hebben.

Lees hier het volledige artikel.