Nieuwe techniek: ogen herstellen aandoening staar zelf

De resultaten van een nieuwe methode om de oogaandoening staar te verhelpen, zijn bemoedigend. Het is wetenschappers gelukt om twaalf Chinese kinderen van staar af te helpen door de ooglens ‘zichzelf te laten repareren’.

Zo’n 20 miljoen mensen in de wereld zijn blind geworden door grijze staar, een aandoening waardoor de ooglens vertroebelt. Een veelgebruikte oplossing: een plastic kunstlens. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Die kunstlens is straks niet meer nodig, dankzij een nieuwe techniek van de Sun Yat-sen Universiteit in Guangzhou. Het gezaghebbende vakblad Nature heeft over deze methode gepubliceerd.

Het werkt als volgt: artsen maken een kleine opening in het lenskapsel, waardoor ze het troebele materiaal uit het oog kunnen zuigen. Op die manier wordt het oog aan het werk gezet: stamcellen zorgen ervoor dat het beschadigde weefsel opnieuw aangroeit.

Kinderen kunnen weer zien
Na succesvolle tests bij konijnen en apen zijn nu in China de eerste twaalf kinderen behandeld. Na acht maanden bleek de ooglens weer volledig hersteld te zijn. “Dit is voor het eerst dat een complete lens zichzelf heeft kunnen herstellen”, zegt dokter Kang Zhang, één van de onderzoekers, tegen de BBC. “De kinderen kunnen weer normaal zien.”

Een ander voordeel van deze techniek is dat het risico op complicaties veel kleiner is dan bij de huidige operaties.

Lees hier het volledige artikel.