NWO en ReumaNederland investeren ruim drie miljoen in vroegtijdige opsporing artrose

Nederland telt op dit moment 1,5 miljoen mensen met artrose. Als we niets doen, zijn dit er in 2040 een miljoen meer. Dat betekent nogal wat voor de samenleving en gezondheidszorg. NWO en ReumaNederland zetten de komende jaren daarom fors in op onderzoek naar vroege opsporing van de ziekte.

Aan drie nieuwe, veelbelovende onderzoeksprojecten is een bedrag van 3.1 miljoen euro toegekend. Betrokken bedrijven en maatschappelijke organisaties dragen in totaal ook nog 355.000 euro bij. Dit zijn de onderzoeken die starten.

De komende jaren worden gewerkt aan:

  1. Een meetinstrument om gewrichtsschade op te sporen bij sportblessures
  2. Een snelle echo-methode voor vroege detectie van knieartrose bij de huisarts
  3. Een screeningstool voor vroege diagnose op basis van voorspellende biomarkers.

Opsporen gewrichtsschade bij sportblessures
Dr. J.L. Tol, Amsterdam UMC (Locatie AMC)
De casus van Marco van Basten blijft verbazen: hoe kan een superfitte topsporter door een simpele enkelverstuiking binnen een paar jaar een blijvende handicap oplopen als gevolg van enkelartrose? Van Basten is helaas de enige niet. Hoe kunnen we nu voorkomen dat sportblessures uiteindelijk uitmonden in een chronische kraakbeenziekte?
Binnen het START-project wordt gewerkt aan een nieuw meetinstrument dat direct na een blessure kan aantonen of er schade is in de enkel, en hoe ernstig. In een grootschalige studie willen de onderzoekers bovendien uitzoeken bij welke sporters schade verergert richting artrose.

Met dit instrument en de opgedane kennis kunnen we artrose in de toekomst al gaan behandelen voordat het ziekteproces al te ver gevorderd is.

Lees hier het volledige artikel.