Om geestelijke gezondheidsproblemen te voorkomen is kennis nodig

Problemen zoals depressie, trauma’s en verslaving nemen in de hele westerse wereld toe. Onderzoek van Amsterdam UMC werpt licht op verschillende oorzaken van geestelijke gezondheidsproblemen en op verschillen hierin tussen bevolkingsgroepen. Deze kennis is belangrijk om geestelijke gezondheidsproblemen te kunnen behandelen en – nog beter – te voorkomen.

De WHO schatte in 2019 dat één op de acht mensen lijdt aan geestelijke gezondheidsproblemen. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Karien Stronks, hoogleraar Sociale Geneeskunde van Amsterdam UMC, doet onderzoek naar geestelijke gezondheidsproblemen bij verschillende etnische groepen in Amsterdam. De gegevens zijn afkomstig uit de HELIUS-studie, een gezondheidsonderzoek binnen zes etnische groepen in de hoofdstad – zo’n 25 duizend Amsterdammers doen eraan mee.Dit onderzoek bevestigt dat immigranten uit lage- en middeninkomenslanden, die zich gevestigd hebben in hoge-inkomenslanden, een hoger risico lopen op depressie dan de oorspronkelijke bewoners.

Migratieachtergrond en depressie
In Nederland zijn de verschillen tussen immigranten en mensen van Nederlandse afkomst groot als het aankomt op geestelijke gezondheidsproblemen. Mensen met een migratieachtergrond hebben namelijk 2 keer zo veel kans op een depressie, zo blijkt uit het onderzoek van Stronks.

Lees hier het volledige artikel.