Onderzoek naar de rol van amyloïdose bij hartfalen

Hartfalen, ritmestoornissen en andere hartklachten worden in ongeveer één op de tien gevallen veroorzaakt door amyloïdose, een fout gevormd eiwit. Een onderzoeksgroep van de afdeling Cardiologie van het Maastricht UMC+ onderzoekt welke vorm van amyloïdose deze aandoeningen veroorzaakt en hoe amyloïdose behandeld en liever nog voorkomen kan worden. Een ingewikkelde zoektocht.

Amyloïdose staat voor een aandoening waardoor bepaalde eiwitten op een verkeerde manier gevouwen worden. De eiwitten stapelen zich op in organen die daardoor slechter gaan functioneren en uiteindelijk uitvallen. Onbehandeld zijn de gevolgen fataal, maar er zijn ondertussen medicijnen die de stapeling afremmen.

Verschillende vormen
Kwestie van een pilletje dus? Christian Knackstedt, cardioloog en een van de projectleiders in het begin dit jaar gestarte onderzoek, glimlacht. “Was het maar zo simpel”, zegt hij. “Er zijn méér dan dertig verschillende vormen van amyloïdose. Twee daarvan staan erom bekend dat ze het hart aantasten. Elk type vergt een specifieke behandeling. Medicijnen kunnen het proces wel afremmen, maar eenmaal gestapelde eiwitten blijven hangen en dus zorgen voor klachten. Genezen is op dit moment onmogelijk. Daarnaast willen we ook uitzoeken of andere ziektebeelden, erfelijkheid of leefstijl een rol spelen.”

Lees hier het volledige artikel.