Onderzoek naar minder belastende methode om uitzaaiingen maagkanker op te sporen

Een groot consortium onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt de betrouwbaarheid van een nieuwe methode om uitzaaiingen van maagkanker op te sporen, die minder belastend is voor de patiënt.

Zij ontvangt hiervoor ruim 1,4 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. Om uitzaaiingen van maagkanker op te sporen, is nu nog vaak een operatie nodig.

Uitzaaiingen opsporen
In Nederland krijgen ongeveer 1.550 mensen per jaar de diagnose maagkanker. Patiënten met lokaal gevorderde maagkanker krijgen verschillende onderzoeken, waaronder een gastroscopie, een CT-scan, een FDG-PET/CT-scan (de zogenaamde suikerscan) en een (diagnostische) kijkoperatie. Deze zijn bedoeld om uitzaaiingen op te sporen.

Risico’s
Hoogleraar radiologie Lioe-Fee de Geus-Oei: “De CT- en de suikerscan missen echter vaak uitzaaiingen, vooral van tumoren met een laag suikerverbruik. Met de kijkoperatie kunnen we klompjes kankercellen, die los in het slijmvlies van de buikholte zitten, opsporen. Het nadeel is echter, dat deze ingreep risico’s geeft op complicaties en op verspreiding van kankercellen. Daarnaast kan deze methode geen uitzaaiingen buiten de buikholte opsporen. Er is daarom behoefte aan een betrouwbare, niet-chirurgische diagnostische methode, die alle uitzaaiingen in het gehele lichaam kan opsporen,”

Lees hier het volledige artikel.