Onderzoek naar nieuw anti-wormmiddel en diagnostiek

Erasmus MC-onderzoekers starten in sub-Sahara Afrika een klinisch onderzoek naar een nieuw anti-wormmiddel. Daarnaast ontwikkelen zij een kwaliteitscontrole voor de diagnostiek. Die is essentieel voor het borgen van goede diagnostiek, maar is in de huidige vorm zo kostbaar dat het niet haalbaar is in lage inkomenslanden.

Er is grote behoefte aan een medicijn dat veilig werkt op meerdere soorten wormen, zodat meerdere infecties tegelijkertijd via eenvoudige massabehandeling bestreden kunnen worden. Het goedkope en vrij toegankelijke geneesmiddel oxfendazol (OXF) heeft een dergelijk potentieel. Daarmee kunnen veel verwaarloosde tropische ziekten (neglected tropical diseases, NTD’s) bestreden worden, waaronder rivierblindheid, elefantiasis en een groot aantal maag-darmwormen.

Parasieten
Externe kwaliteitscontrole van diagnostiek is essentieel voor het borgen van goede diagnostiek. Daarom ontwikkelen Rob Koelewijn en Jaap van Hellemond (Medische Microbiologie & Infectieziekten) en Mathijs Doets (Onderzoek & Onderwijs) in een groot Europees programma een e-learning trainingsprogramma voor microscopische diagnostiek naar parasieten.

Lees hier het volledige artikel.